Hoe Hartveilig is uw tandartspraktijk?

Heeft uw tandartspraktijk een AED?

Plotselinge hartstilstand is een van de meest verwoestende medische noodsituaties waarmee tandartsen en personeel te maken kunnen krijgen. Als uw patiënt plotseling instortte en geen vitale functies vertoonde, zou u dan voorbereid zijn?

6 redenen waarom uw tandartspraktijk een AED nodig heeft:

  1. Een plotselinge hartstilstand kan iedereen op elk moment overkomen. Een plotselinge hartstilstand discrimineert niet. Het kan kinderen en volwassenen van alle leeftijden treffen en is niet exclusief voor mensen met een voorgeschiedenis van hartproblemen.
  1. Hartstilstand -symptomen treden plotseling op. Slachtoffers bezwijken en verliezen het bewustzijn. En zonder behandeling kan de dood binnen enkele minuten optreden.
  1. In Europa worden elk jaar 350.000 slachtoffers getroffen door een plotselinge hartstilstand. Hoewel bijna 90% dodelijk is, kan het geven van borstcompressies onmiddellijk en voorafgaand aan de komst van EMS vele levens redden.
  1. Wanneer plotselinge hartstilstand toeslaat, is tijd van essentieel belang. Als omstanders wachten tot de hulpdiensten arriveren, heeft een slachtoffer van een hartstilstand slechts 5% overlevingskans. Maar als omstanders onmiddellijk reanimatie toepassen en een AED gebruiken, nemen die kansen toe tot 60%.
  1. Patiënten kunnen anesthesie en sedatie nodig hebben. Uit rapporten blijkt dat tandartspraktijken die veel extracties en endodontische behandelingen uitvoeren, meer medische noodgevallen ervaren, zowel tijdens als na procedures.3
  1. Patiënten kunnen angst ervaren. Voor veel mensen kan een tandheelkundige behandeling stress en angst veroorzaken, wat direct van invloed kan zijn op het hart.

Een plotselinge hartstilstand is onverwacht en beangstigend, maar het kan worden behandeld. Draag uw steentje bij om uzelf en uw collega’s voor te bereiden door reanimatietraining en ZOLL® AED’s aan te bieden in de tandheelkundige kliniek.

ZOLL AED Plus® en ZOLL AED 3®  defibrillatoren beschikken over:

  • Real CPR Help®, met geïntegreerde, realtime feedback over de mate en diepte van de reanimatiecompressie
  • Levensduur van batterij en pad van 5 jaar met lage eigendomskosten
  • 8 jaar apparaat garantie

Voor meer informatie over AED’s van ZOLL en hoe u uw tandartspraktijk kunt uitrusten, kunt u contact opnemen met: Harm Jan Beeuwkes, hbeeuwkes@zoll.com

dental chair

1www.sca-aware.org/about-sudden-cardiac-arrest/latest-statistics

2 “Plotselinge hartstilstandslachtoffers redden op de werkplek.” Website van de administratie voor veiligheid en gezondheid op het werk. www.osha.gov/publications/3185 html Betreden 19 juni 2019.

3Haas DA. Anest Prog. 2006;53:1:20–24. Doi: 10.2344/0003-3006(2006)53[20:MOMEIT]2.0.CO;2

Deel dit bericht:

Scroll naar top