5, 6 en 7 maart 2026 in Evenementenhal Gorinchem

Tandartspraktijk van het jaar

Tandartspartijk van het jaar verkiezing

De verkiezing Tandartspraktijk van het jaar draait om positiviteit en inspirerende praktijken. De twee finalisten zijn Mondzorgcentrum Wiranto & Go uit Almelo en CBT Midden-Brabant uit Ulvenhout. Eén van hen wordt tijdens de vakbeurs Dental Expo op 28 oktober in RAI Amsterdam verkozen tot de Tandartspraktijk van het jaar 2022. De verkiezing laat tandheelkunde in een positief daglicht zien en haalt daarbij het beste uit de deelnemende
partijen naar boven. Een mooie gelegenheid om het hoge niveau van de Nederlandse mondzorg te tonen.

De afgelopen jaren heeft de dentale branche voor veel uitdagingen gestaan. De mondzorg kwam soms negatief in het nieuws, de pandemie maakt(e) mondzorg lastig en innovatie moeilijk. Er zijn veel praktijken die zich over de uitdagingen heen hebben gezet en het beste van de Nederlandse mondzorg laten zien. De verkiezing Tandartspraktijk van het jaar zet de mondzorg positief in de schijnwerpers. Ook inspireert de verkiezing andere praktijken om kritisch te zijn op hun praktijkvoering, teamwork en innovatie. Tandartspraktijk van het jaar is een initiatief van Arseus Dental, Vertimart, Edin Dental Academy, Henry Schein Dental, Dental Tribune Nederland en Infomedics, met medewerking van Dental Expo.

Finalisten Tandartspraktijk van het jaar

Door de pandemie is de verkiezing doorgeschoven naar 2022. Dit betekent dat de finalisten van 2020 nu de kans krijgen om te laten zien waarin hun praktijk zich onderscheidt. Iedere finalist is geselecteerd vanwege een bijzonder verhaal, vanwege een indrukwekkende teamgeest, of gewoon omdat er all-round goede mondzorg wordt geleverd, waarbij factoren als patiëntvriendelijkheid, praktijkinrichting, personeelsbeleid of maatschappelijk verantwoord ondernemen in het oog werden gehouden. De finalisten van Tandartspraktijk van het jaar 2022 zijn Mondzorgcentrum Wiranto & Go uit Almelo en CBT Midden-Brabant uit Ulvenhout. Ook A.R.T. Tandartsen uit Amersfoort behoorde tot de finalisten, maar deze praktijk trok zich om logistieke redenen terug uit de verkiezing.

Mondzorgcentrum Wiranto & Go richt zich op de maatschappij onder het mom ‘Iedereen kan behandeld worden’. Naast de hulp die ze bieden aan ontwikkelingslanden is een groot deel van de praktijkvoering gericht op mondzorg bij ouderen. Zo is er in de praktijk een rolstoelkantelaar
aanwezig zodat de inzittenden goed behandeld kan worden. Daarnaast bezoeken ze verzorgings- en verpleeghuizen waar ze op huisbezoek gaan bij dementerende patiënten. “We willen de kwaliteit van leven overeind houden. Je hebt met die mensen te doen, en je hart maakt een sprongetje als we iemand bij wie dat niet mogelijk leek, toch kunnen behandelen,” beaamde praktijkmanager Lisette Essink-Koelen in een eerder gesprek met Dental Tribune.

Finalist CBT Midden-Brabant richt zich speciaal op de allerkleinsten. Kinderen met een beperking en/of ernstige mondproblemen kunnen er terecht voor specialistische behandeling. Als de situatie erom vraagt, kan de behandeling ook onder narcose verricht worden, uiteraard veilig en deskundig uitgevoerd. “Kinderen horen een passende behandeling te krijgen en moeten vaker doorverwezen worden naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde in plaats
van naar de kaakchirurg. Dan lopen ze niet onnodig lang met pijn rond,” zegt tandarts-eigenaar Eric Kroese. Aanvullend op de behandelingen biedt CBT Midden-Brabant een preventieprogramma: de tandenpoetsles voor kinderen. Het kind leert de mond te verzorgen en de ouder leert dit te begeleiden. Het doel? Dat het kind weer naar de gewone tandarts kan.

Wie verdient de titel?

Finalist worden van Tandartspraktijk van het jaar gebeurt niet zomaar. Na een selectieronde moesten de kandidaten een pitch geven over zes aspecten die bij de beoordeling leidend zijn: patiënten, personeel, wet- en regelgeving, praktijkinrichting, bedrijfsstrategie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarna zijn de finalisten bezocht door de pre-jury. Uit dit proces zijn finalisten gekozen.

Wie de Tandartspraktijk van het jaar 2022 wordt, hangt af van de driedelige puntentelling. Het eerste deel zijn de punten van de officiële jury, zij brengen in september een bezoek aan de finalisten. Dit weegt 50% mee in het eindoordeel. Delen twee en drie van de puntentelling zijn de publieksstemmingen via sociale media en op locatie tijdens Dental Expo, deze tellen
beide voor 25% mee.

Vanaf september is het mogelijk om online te stemmen op uw favoriete Tandartspraktijk van het jaar via het daarvoor ingerichte kanaal. Houd hiervoor de berichtgeving in de gaten. Online stemmen kan tot een dag voor de finale, deze wordt gehouden op 28 oktober op Dental Expo. Gedurende de dag laten de finalisten zien waarom zij de titel verdienen. Om 17.00 uur zal de jury haar oordeel delen en krijgt één van de finalisten de titel Tandartspraktijk van het jaar 2022.

Prijsuitreiking

U kunt aanwezig zijn bij de finale van Tandartspraktijk van het jaar op vrijdag 28 oktober tijdens Dental Expo in RAI Amsterdam. Bestel tickets voor u en uw collega’s.

Scroll naar top